Výběrová káva Etiopie BLUEBERRY BOOM - vzorek z pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny borůvek, tmavého ovoce a krémové sody.
Buku je jednou z nejvýše položených oblastí pěstování kávy v Etiopii, což vytváří optimální podmínky pro hvězdnou kvalitu šálku. Zemědělské pozemky jsou roztroušeny po celé vysočině a stoupají až do výšky 2 350 m n. m. Esayas Beriso zahájil svou kariéru prací na vládním úřadě v Dimtu. Během této doby začal se svými bratry provozovat malou firmu, která sbírala kávové třešně farmářů z okolí a prodávala je místním mokrým mlýnům.
Esayas Beriso na své farmě spolu se svým týmem ručně sbírá zralé třešně. Pro anaerobní kvašení vybírají pouze plně zralé třešně. Třešně se pak pevně zabalí do velké uzavřené plastové nádoby a nechají se anaerobně (bez přístupu kyslíku) kvasit 18 až 24 hodin. Během tohoto procesu spotřebují mikrobi veškerý kyslík v nádobě, což znamená, že mikrobi, kteří obvykle dýchají kyslík, hůře přežívají a ti, kterým se daří na oxidu uhličitém (typický vedlejší produkt mikrobů dýchajících kyslík), mohou při kvašení dominovat. Po fermentaci se třešně opatrně vyjmou z plastové nádoby a na vyvýšených záhonech se na přímém slunci suší přibližně 2 až 3 týdny. Pracovníci kávu často otáčejí, aby podpořili rovnoměrné sušení.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.