Výběrová káva Etiopie BIRBISSA z polské pražírny HAYB Speciality Coffee je charakteristická tóny malin, meruněk a příjemným aroma jasmínu.
Že je Etiopie kolébkou kávy se obecně ví. Tato specifická káva je krásným příkladem toho, že i když země patří k jednomu z největších vývozců káv, stále produkuje zajímavá a dosud chuťově nepoznaná zrnka. Výraz "birbissa" v jazyce Oroomiffa (jazyk v Etiopii) znamená druh stromu, který stíní kávovníky. Šarži, ze které Birbissa pochází, sklidilo celkem 21 farmářů, od kterých následně putovala do zpracovatelské stanice. Výsledná chuť kávy je ovšem i přes její naturální zpracování čajová a svěží po jasmínu a šťavnatá po ovoci.
Naturální zpracování bylo v tomto případě zvoleno především z toho důvodu, že nebylo jednoduché dostat se k většímu množství čisté vody. To, že jsou zrnka zpracována naturální metodou znamená, že se třešně před sušením omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence proti plísním a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export. Výsledná chuť je ovšem i přes zpracování čajová a svěží po jasmínu a šťavnatá po ovoci.
- Nadmořská výška: 2200 m n. m.