Pokud hledáte ovocnou kávu, máme pro vás skvělou volbu. Tato naturálně zpracovaná Etiopie vás okouzlí svou lehkostí a příjemnou svěžestí. V šálku této kávy poté hledejte šťavnaté tóny meruněk společně s tóny datlí a ostružin.
Název Birbirsa pochází z jazyka Oroomiffa, který je v Etiopii velmi rozšířený. Je to název pro stínový strom, který se vyskytuje pouze v oblasti, kde se káva pěstuje, a do češtiny se přímo překládá jako "strom, který žije déle a má široce rozprostřené větve". Do této partie přispělo třešněmi 21 drobných zemědělců, kteří mají průměrnou velikost farmy 2 hektary. Zemědělci dostávají 65 etiopských birrů za kilogram červených třešní dodaných do mycí stanice. Tato přírodně zpracovaná káva se suší na vyvýšených lůžkách po dobu 21-28 dní a poté se šarže ručně třídí podle barvy.
Mycí stanice byla zřízena v roce 2018. Údržba stanice se provádí každý měsíc. Stanice nedávno pořídila loupací stroj z Kolumbie. Zaměstnanci stanice se také zaměřují na údržbu dopravní sítě v okolí stanice, včetně silnic, které byly poškozeny silnými a nepravidelnými dešti a z nichž některé zajišťují důležitý přístup pro místní školy. Mnoho částí Etiopie také v sezóně 2021/22 trpělo suchem, což znamená, že přístup k čisté vodě byl náročný. Z tohoto důvodu jsou letos méně časté vysoce kvalitní prané partie a mnoho producentů se zaměřuje na kvalitu přírodních partií.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1900 - 2300 m n. m.