Tahle parádní výběrová káva Etiopie ARICHA z německé pražírny The Barn vás určitě překvapí a nadchne svým chuťovým profilem. V šálku najdete tóny crème brûlée a citronových bonbónků. Určitě stojí za vyzkoušení!
Stanice Aricha bývala až do roku 2018 opuštěnou a zastaralou promývací stanicí, která roky nezpracovala jedinou kávovou třešeň. V současné době tam však přichází prodat své plodiny kolem tisíce drobných farmářů z okolí. V kopcích, které leží v nadmořské výšce od 1950 do 2150 m. n. m. najdete hned čtyři kávové komunity - Aricha, Gersi, Idido a Reko Onancho. Hned rok po obnovení stanice zaslaly všechny tyto komunity své mikro-loty na Etiopský pohár 2019 a okamžitě se zařadily mezi nejlépe hodnocené kávy v aukci. Ze stanice Aricha se tak v krátké době stalo centrum kvalitní kávy, která dodává kávová zrna z oblasti Yirgacheffe do celé řady malých i větších pražíren.
Ručně a čerstvě utržené kávové plody byly uzavřeny v prostředí bez přístupu kyslíku po dobu 72 hodin. Tímto způsobem se podporují specifické mikrobiální interakce, jejichž výsledkem je ovocná káva s komplexními bobulovými a čokoládovými tóny. Po fermentaci se třešně promyjí a poté se na vyvýšených sušících lůžkách suší na přímém slunci. Kávové třešně se průběžně otáčejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení; úplné usušení trvá asi tři týdny.
Heirloom neboli v českém překladu dědičná káva je způsob, jak označit staré odrůdy kávy. Aby mohla být odrůda klasifikována jako dědičná musí být starší 100 let. Některé zdroje tvrdí, že jako káva heirloom se označuje i ta odrůda, která je starší 50 let.Pod označení heirloom se řadí kávy z oblastí, jako je Latinská Amerika, Asie a dokonce i Afrika. Jednou z nejdiskutovanějších dědičných káv jsou právě kávy pocházející z Etiopie.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.