Výběrová káva Etiopie ARDENT YIRGACHEFFE z britské pražírny Dark Woods Cofffee s charakteristikou broskve a pomerančové kůry s květinovým závěrem.
Tato úchvatná a oceňovaná káva - prestižní tříhvězdičkové ocenění Great Taste Award v roce 2022 - od společnosti Ashenafi Argaw (Ardent Export) pochází z třešní z vesnice Idido a jejího okolí ve slavné oblasti Yirgacheffe. Zralé třešně prošly karbonickou macerací, která dodává kávě extra komplexnost a ovocnost v šálku. Tato káva pochází přímo z Ashenafi a v letošní sezóně od něj máme několik lotů jak z oblasti Yirgacheffe, tak z oblasti Sidama.
Vzhledem k tomu, že výrobci stále více zohledňují vliv fermentace na kvalitu a profil své kávy, zavádějí do svého repertoáru různé zajímavé techniky, aby zpestřili svou nabídku. Jednou ze stále oblíbenějších metod je fermentace kávy v kontrolovaném anaerobním prostředí, což znamená, že káva je po část fermentačního procesu uchovávána v nádobě bez přítomnosti kyslíku. Tato naturálně zpracovaná šarže prochází 48hodinovou fermentací v nádrži a poté se suší při teplotě 28 stupňů. Sušení se přeruší po 16 hodinách a teplota se zvýší na 37 stupňů, dokud vlhkost zrn nedosáhne 20 %. Poté se káva ponechá 24 hodin v uzavřených sudech a následně se suší v parabolické sušičce na 10 %.
- Farma: drobní pěstitelé v oblasti městečka Idido
- Nadmořská výška: 1900 m n.m.
- Zpracování: anaerobic natural