Výběrová káva Etiopie ADADO z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny broskve, jasmínového zeleného čaje, karamelu a máty.
Oblast Yirgacheffe je známa produkcí velmi kvalitních káv (kávovníky zde divoce rostly ještě předtím, než byly šlechtěny v jiných částech světa). Vysoká nadmořská výška, půda bohatá na minerály, teplé dny a studené noci spolu s pravidelnými dešti tvoří ideální podmínky pro pěstování různých odrůd arabiky. Perfektní podnebí v kombinaci s přísnou kontrolou kvality a precizně provedeným promytým zpracováním ve stanici Adado tvoří dokonalou kombinaci pro skvělou kávu.
Promytý způsob, kterým je celý lot zpracovaný byl dělaný tradiční Etiopskou metodou. Po prvotním protřídění, byly kávové třešně tříděny znovu tzv. “floatingem”. Ten probíhá namočením třešní do vody, přičemž zralé třešně mají větší hustotu a zůstávají tak ponořeny ve vodě, zatímco nezralá či jinak defektní zrna vyplavou napovrch. Následně jsou třešně oloupány v loupačce a fermentovány ve vodě po dobu 36 až 72 hodin. Během toho je voda třikrát vyměněna. Po fermentaci, je zrno proplachováno v kanálech aby se z něj smyla zbylá dužina a zároveň jsou znovu přetříděna podle hustoty. Promytá zrna s nejvyšší kvalitou jsou následně znovu namočena do vody na 8 až 12 hodin. Nakonec jsou zrna usušena. První den sušení jsou rozprostřena na stoly, kde z nich může voda jednoduše stékat a kde se také znovu provádí důkladná kontrola. Na mokrém zrnu je snažší rozeznat a vyřadit kávy s jakoukoli vadou. Druhý den jsou zrna přesunuta na africké postele, kde se suší po dobu 12 dnů. Po celou dobu, jsou pravidelně obracena, aby sušení probíhalo rovnoměrně. Celý proces dává kávě krásnou čistou chuť.
- Nadmořská výška: 1 800 - 2 100 m n. m.