Toužíte po kávě, která je jako sladký čokoládový dezert plný ovocných aromat? Tato naturálně zpracovaná kávička z Etiopie od pražírny Coffeelab je právě pro vás. V šálku přináší příjemně sladkou chuť bílé čokolády společně s intenzivním ovocným aroma jahod a pomerančů, které vás okouzlí svou plností a bohatostí.
Oblast Sidama se nachází na jihu Etiopie a zahrnuje několik dalších oblastí (místně známých jako woredy). Dříve byla součástí Regionálního státu jižních národů, národností a lidu (SNNP), ale po loňském referendu se rozdělila a stala se samostatným regionálním státem. Čím je Sidama tak proslulá díky své kávě? Oblast se rozkládá na úrodné vysočině jižně od jezera Awasa v údolí Rift Valley. Nadmořská výška se pohybuje v rozmezí 1 500-2 200 m n. m., což znamená, že káva dozrává pomalu při nízkých teplotách a rozvíjí sladší a kyselejší chuť. Půda je úrodná a díky ročním srážkám 1 200-2 000 mm jsou zde ideální podmínky pro pěstování kávy. Díky vysoké nadmořské výšce má káva také tendenci dozrávat pomaleji a sklízí se později než ve zbytku Etiopie. Díky tomu mohou třešně rozvinout komplexní chuť a vůni charakteristickou pro kávu Sidama.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.