Výběrová káva Etiopie KERCHA NATURAL z americké pražírny Cat and Cloud Coffee je charakteristická tóny borůvek, čokoládových peciček a portského vína.
Líbí se nám, že naturální kávy jsou v kávové komunitě tak polarizované. Pokud naši značku alespoň trochu znáte, víte, že si jich ceníme jako přístupných a vzrušujících pro pijáky kávy napříč spektrem zkušeností. Právě z tohoto důvodu se v naší nabídce kávy pravděpodobně celoročně setkáte s naturálně zpracovanou kávou. Přesto ochutnáváme desítky a desítky naturálně zpracovaných káv, než některou z nich schválíme do naší nabídky. Tento lot z oblasti Guji v jižní Etiopii má lehčí tělo, je obzvláště šťavnatý a završuje se čistým závěrem. Zářila jak ve formě espressa, tak ve formě pour-overu a v šálku je potěšením!
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farma: Rozličné
- Nadmořská výška: 1800 - 2200 m n.m.