Výběrová káva Etiopie DAYE BENSA z polské pražírny Sheep & Raven je charakteristická tóny borůvek, jahod a Earl Grey.
Tato etiopská káva je produkována společností Daye Bensa ve vesnici Shantawene, v nadmořské výšce asi 2 000 metrů. Daye Bensa vlastní farmy, mycí stanice, suché mlýny a spojuje asi 2000 farmářů. Ti společně usilují o udržitelnou produkci kvalitní kávy. Mezi přednosti společnosti patří program zalesňování a celkové úsilí o ochranu životního prostředí. Daye Bensa se své farmáře snaží neustále vzdělávat formou školení a workshopů za účelem zlepšování kvality etiopských káv, ale také napříkad starostlivosti o půdu - kávovníky rostou v bohaté a úrodné půdě, kde se nepoužívají pesticidy ani chemická hnojiva. Za tvrdou práci byly dvě z jejich káv vybrány na Cup Of Excelence 2020. Kávy Daye Bensa jsou také ověřovány jako Organic, CAFE PRACTICE, UTZ a Rain Forest Alliance.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2 000 m n. m.