Tahle výběrovka potěší každého kávomila, který má rád klasickou lehkou Etiopii. Příjemně sladké, květinové tóny, které se neomrzí. Mezi tóny, které Etiopie DAMO z pražírny Hayb nabízí, patří květinová akácie, lehký jasmín a sladkost zralého manga a malin. Nekyselý, nedivoký šálek na celodenní popíjení.
Svým podnebím a rozeklaným terénem zdvihajícím se i do dvoutisícových nadmořských výšek je Etiopie pro kávovníky jako stvořená. Místní terroir propůjčuje kávám typickou svěží čistotu a lehkost těla, až čajový pocit v ústech, zářící intenzivní citrusovou aciditou s explozivními tóny šťavnatého ovoce doplněnou o jemné aroma bergamotu a jasmínu. Tato káva vyrostla na svazích hory Shanta Golba v regionu Sidamo. Mycí stanice nakupuje kávové třešně od 380 menších farmářů z oblasti. Zároveň se snaží o co nejekologičtější přístup ke zpracování výběrové kávy. Zakládá si na minimální spotřebě vody a nejčastější zpracování tak zůstává klasické naturální. Tak je tomu i u této kávy.
Třešně jsou ponechány po sklizni sušení a fermentaci na betonových podlahách, či vyvýšených afrických postelích. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhali plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již třesně oloupají, zrnka očistí, rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Naturální metoda přináší v šálku plné hutné tělo a sladkost zralého ovoce.
- Nadmořská výška: 2000 m n.m.