Vstupte do světa jedinečných chutí s výběrovou kávou Etiopie BIRBISA od rakouské pražírny Kaffeelix. Tato etiopská káva vás okouzlí svým bohatým a komplexním chuťovým profilem, ve kterém se snoubí sladkost sušeného ovoce a datlí s osvěžujícím nádechem bergamotu a jemnými květinovými tóny jasmínu. Přidání šťavnatých ostružin a hlubokého aroma čokolády vytváří dokonalý harmonický zážitek pro vaše chuťové buňky. Každý šálek této kávy je pozvánkou na cestu po exotických chutích, které odhalují nejen kvalitu kávových zrn, ale i mistrovství rakouských pražičů. Dopřejte si luxusní okamžiky s kávou, která je synonymem pro rozmanitost a dokonalou chuť.
Této kávové odrůdě 74112 se daří pod starými stromy ve stínu. Název ́Birbirsa´ pochází z oromštiny a znamená "strom, který žije dlouho a má široké listy". Do této šarže přispělo 21 drobných zemědělců s velikostí farmy přibližně 2 hektary. Třešně se suší přímo na vyvýšených záhonech. V letech 2021/22 trpělo suchem mnoho oblastí Etiopie. Přístup k vodě potřebné pro zpracování kávy byl obtížný, a tak se pěstitelé kávy více zaměřili na toto naturální zpracování kvalitní kávy, které šetří vodu.
Při naturální metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2000 - 2178 m n. m.