Výběrová káva Etiopie BELOYA z britské pražírny Outpost Coffee je charakteristická tóny citronového sorbetu, hořké čokolády a levandule.
Promývací stanice Kochere Beloya se nachází v okrese Kochere v oblasti Yirgacheffe a zpracovává třešně od místních drobných zemědělců, kteří pěstují třešně v rozmezí 1.900 až 1.950 metrů nad mořem. Stanice zahrnuje 12 standardizovaných fermentačních nádrží a 136 sušících lůžek. Kávovníky jsou typicky zastíněny stromy kordie a akácie a převládající odrůdy jsou místně známé jako Kumie, Diga a Wilsho. Oblast Yirgacheffe si během několika let získala vynikající pověst díky kvalitním kávám a produkuje jedny z nejvyhledávanějších mikrolot na světě. Kombinace vysoké nadmořské výšky (až 2.200 m n. m. v některých oblastech) je pro tuto oblast typická.
Domorodé "dědičné" odrůdy, které v Etiopii rostou divoce, jsou příčinou jedinečných chuťových tónů, které vytvářejí neobvyklý, ale vytříbený šálek. Při přirozeném zpracování sušením na slunci se projevují jako šťavnatá a džemovitá chuť peckovin, květinové tóny a čokoláda s krémovým tělem. Třešně se dodávají do mlýna, kde se pečlivě třídí, aby se vybraly jen ty nejzralejší. Poté se třešně vakuově zabalí do speciálních uzavřených pytlů, kde 120 hodin anaerobně fermentují. Anaerobní proces začíná přibližně po 18-24 hodinách, a to v důsledku vytvoření tlaku CO2 v pytlích. Zkvašené třešně se poté suší na slunci na vyvýšených afrických záhonech po dobu 15-18 dnů, během nichž se pečlivě obracejí, aby se zabránilo překvašení nebo vzniku plísní. Po dostatečném usušení se třešně nechají odpočinout a poté se převezou do centrálního mlýna v Addis Abebě, kde se druhotně zpracují (loupání, třídění a ruční sběr).
- Pěstitel: Beloya Washing Station
- Nadmořská výška: 1719 m n.m.
- Zpracování: anaerobic natural 120h