Výběrová káva Etiopie BEKELE LEGIE ze švédské pražírny Morgon Coffee Roasters je charakteristická tóny hroznů a Earl Grey.
Ještě před několika lety se veškerá etiopská káva prodávala skrze národní komoditní burzu. To znamenalo delší dodavatelské řetězce s více vazbami mezi producenty a pražírnami a menší kontrolu (a výdělek) pro lidi, kteří kávu pěstují. To se změnilo v roce 2017, kdy se trh otevřel pro drobné pěstitele, kteří tak mohou prodávat svou produkci sami. Snažší dohledatelnost, méně prostředníků, větší kontrola a více peněz pro výrobce. Bekele Legie pěstuje kávu na pozemku, který dostal od svého otce v roce 2008, a od té doby je ve své vesnici v okrese Konga chválen jako vzorný farmář. Nyní pěstuje, zpracovává a vyváží svou vlastní kávu.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Sklizeň: 12/2021
- Nadmořská výška: 2 000 m n. m.