Ani letošní Vánoce se neobejdou bez Clauda! Round Hill Roastery si pro letošní edici připravila kávu, která je opravdu sladká a krémová. Šálek Santa Claude přetéká ovocnými tóny, které jsou zabaleny do čokoládovo-karamelového závěru. Dezert s tóny marcipánu, rozinek a tradičního Vánočního pudinku, je přesně to, co v tomto období chcete pít.
Farma San Francisco je jednou z větších farem, které vlastní Jose Antonio Salaverria. Jeho rodina se už 6 generací živí pěstováním kávy a vlastní několik farem a zpracovatelských závodů v oblasti vulkánu Santa Ana. Finca San Francisco má rozlohu 294 hektarů a dělí se na menší bloky tzv. tablones. Tento lot pochází z tablonu Loma Linda, který se nachází v nadmořské výšce 1 700 m a jeho rozloha je 38 ha (je tedy větší, než většina rodinných farem).
Třešně byly zpracovány suchou (naturální) metodou. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1 700 m n. m.