Výběrová káva El Salvador MAURICIO SALAVERRIA z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny mléčné tyčinky MilkyWay, koly, třešňového kompotu a vlašských ořechů
Úvod:
Letos opět pokračujeme ve spolupráci s Mauriciem a představujeme další microlot z farmy Villa Galicia. Káva má krásnou sladkost a krémovost a v chuti najdete třešňovou kolu, vanilku, kakaové boby a nádech tropického ovoce.
Pražení: espresso roast
Tato káva je pražená na espresso přípravu. V pražení je podtrhnuto plnější tělo a sladkost kávy a naopak tímto stylem pražením eliminujeme ovocnější chutě o 20-30%. Pořád je zachován charakter kávy a kávu si můžete připravit i v Moka konvičce nebo Frenchpressi jako méně ovocnou kávu.Krajina: El Salvador
Farmář:
Mauricio SalaverriaMauricio je skutečný odborník na mikroloty. Připravuje desítky různých káv, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti. Používá také inovativní kávové procesy, je pečlivý a především se vždy usmívá! Mauricio tvrdě pracuje, aby respektoval nejen životní prostředí, ale i své pracovníky.
Farma:
Villa GaliciaFarma leží 1600 mnm a je osazena převážně odrůdami Bourbon, Caturra, Pacas a Pacamara. Má jílovou a vulkanickou půdu velmi dobré kvality, která produkuje kávy často oceněné na Cup of Excellence. Mauricio vlastní 5 farem, které jsou zde u sebe na jednom místě. Zvláště působivá je zpracovatelská stanice, která se nachází právě na farmě Villa Galicia. Tato skupina farem se nachází ve velmi krásné oblasti El Salvador, známé jako Květinová cesta.
Odrůda: Bourbon
Bourbon je jednou z nejvýznamnějších a nejrozšířenějších odrůd Arabiky na světě. Je známá svou velmi dobrou kvalitou, která je závislá na prostředí a nadmořské výšce. Francouzští misionáři představili Bourbon z Jemenu na Bourbonský ostrov (nyní La Réunion) – dali mu dnešní jméno – na počátku 18. století. Až do poloviny 19. století Bourbon ostrov neopustil.
Zpracování:
suchá metodaSuchá metoda dodá kávě vyšší sladkost a plnější tělo. Dozrálé kávové třešně jsou sbírané ručně. Poté se suší na afrických postelích po dobu 2-6 týdnů. Je to pravděpodobně nejstarší způsob zpracování kávy. Jednou z výhod je taky že nevyžaduje použití strojů a vody. Na druhou stranu je náročnější dělat třídění defektů (většinou hodně ruční práce) nebo sušit kávu v regionech, kde je vyšší vlhkost a více srážek.
- Nadmořská výška: 1.600 m n.m.
- Pěstitel: Mauricio Salaverria
- Farma: Villa Galicia
- Acidita: 2,5/5
- Sladkost: 4/5
- Hořkost: 2/5