Výběrová káva El Salvádor EL GUACHIPILÍN z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny broskví, medu a kiwi.
Před několika týdny jsme vám představili práci našich dovozních partnerů Caravela a Chelazos Group v Chalatenango v Salvadoru prostřednictvím projektu spolupráce s North Star Roastery. Pro nás přívětivý a nádherně hladký, víceméně sladký a vyvážený šálek Guachipilínu je obrazem profilu a kvality, kterou Chelazos Group přináší. Produkoval ho Renato Díaz a před 5 lety, kdy Caravela poprvé přijela do La Palmy, se Renato zaměřil na výběrovou kávu. Se zavedenými šaržemi Pacas, Bourbon & Pacamara se Renato zaměřil na optimalizaci kvality a s technickou pomocí Caravely začal na své farmě provádět nezbytné změny. Renato investoval do své komunity a pomohl ostatním producentům k lepším technikám. Dále Renato plánuje rozšířit svou farmu a sušící zařízení pro lepší budoucnost své rodiny.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
Kávové třešně jsou zde sbírány zralé a odslupkují se ten samý den, poté se nechávají fermentovat 18-24 hodin. Zrnka se promývají třikrát a nechávají se sušit na terasách pod nylonem 3-5 dnů.
- Nadmořská výška: 1.700 m.n.m.
- Producent: Renato Diaz
- Sběr: červen