El Salvador je pro své sladší kávy proslulý. Můžete se tedy spolehnout, že Cruz Gorda vás nezklame, pokud hledáte kávu čokoládovou, jemnou a s plným tělem. Espresso z těchto zrnek pražírny The Barn nabídne tóny čokoládového ganache, třešní a borůvek.
Finca Himalaya pro letošní rok končí s produkcí a jejím posledním přísrůstkem je další skvělá kává od Mauricia Salaverrii. Pěstuje ji na svém pozemku Cruz Gorda v oblasti, které dominuje pohoří Los Naranjos, kde časté mlhy udržují krajinu chladnou. Kávové třešně pomalu dozrávají před delším naturálním zpracováním, které dává šarži odrůdy Bourbon vynikající hloubku a třešňovou sladkost.
Finca Cruz Gorda byla zakoupena rodinou Mauricios ve 40. letech 20. století, aby zde vedle Finca Himalaya produkovala kávu. Oblast se nachází v Ilamatepecu, na "květinové stezce" El Salvadoru, a je známá svou úžasnou biologickou rozmanitostí. Při procházce po jeho pozemcích je okamžitě jasné, že úroveň provedení je na jiné úrovni; je zde vidět pečlivé rozdělení šarží, různé způsoby zpracování, obrovské dřevěné bedny na víno a anaerobní nádrže. Stejně jako my je i Mauricio veden snahou o snížení dopadu na životní prostředí, používá dešťovou vodu na mytí kávy a znovu používá slupky z kávových třešní po jejich rozemletí na výrobu cascary. Terroir má ideální kombinaci jílovité a vulkanické půdy, díky níž vznikají kávy s osobitým charakterem. Většina šarží se pěstuje ve stínu a cypřiše napříč farmou pomáhají poskytovat domov pro různé druhy rostlin a živočichů.
V mikromlýně se zralé třešně roztřídí a přenesou na vyvýšená lůžka, kde se suší v silných vrstvách, což podporuje pomalé kvašení při sušení. V následujících dnech se káva rozprostře do tenčích vrstev a často se obrací po dobu až 25 dnů.
- Nadmořská výška: 1500 m n. m.