Výběrová káva El Salvador COSMO PLUM z pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny švestek, sušenkového těsta a kakaa.
Santa Rita je tablon (divize) velké farmy Los Naranjos, kterou vlastní rodina Salaverria na úpatí sopky Santa Ana. Tajemstvím těchto vysoce kvalitních káv jsou skvělé podmínky pro pěstování kávy, které nabízí zdejší krajina (půda, klima), v kombinaci s důkladným výběrovým ručním sběrem a inovativními způsoby zpracování třešní. Tato bohatá káva, kterou rodina Salaverria připravila, je sladká a jemná, velmi snadno se pije. Většina těchto káv patří k odrůdě, kterou Salaverriovi nazývají San Francisco - to je kříženec Pacas a staré odrůdy Bourbon Elite, vyvinutý na farmě. Některé bloky však obsahují staré stromy Bourbon, Bourbon Elite a směs Bourbon a Pacas.
Vzhledem k tomu, že výrobci stále více zohledňují vliv fermentace na kvalitu a profil své kávy, zavádějí do svého repertoáru různé zajímavé techniky, aby zpestřili svou nabídku. Jednou ze stále oblíbenějších metod je fermentace kávy v kontrolovaném anaerobním prostředí, což znamená, že káva je po část fermentačního procesu uchovávána v nádobě bez přítomnosti kyslíku. Tato naturálně zpracovaná šarže prochází 48hodinovou fermentací v nádrži a poté se suší v sile při teplotě 28 stupňů. Sušení se přeruší po 16 hodinách a teplota se zvýší na 37 stupňů, dokud vlhkost zrn nedosáhne 20 %. Poté se káva ponechá 24 hodin v uzavřených sudech a následně se suší v parabolické sušičce na 10 %.
- Farma: Los Naranjos
- Nadmořská výška: 1700 m n.m.
- Zpracování: natural anaerobic