Pokud hledáte opravdu výjimečnou kávu, určitě byste měli vyzkoušet kávičku od německé pražírny 19grams, která se v ekvádorské soutěži Cup of Excellence umístila na 16. pozici. Tato promytá kávička z Ekvádoru ve svém šálku nabízí chuť pomela, bílého hrozna a pražených lískových oříšků, což vytváří velmi zajímavou kombinaci pro ty, kdo si rádi vychutnávají neotřelé chutě.
Tato káva pochází z farmy Terrazas del Pisque, která se nachází jen několik kilometrů severně od Quita, rušného hlavního města Ekvádoru, v kantonu Pedro Moncayo v provincii Pichincha. Tato oblast je známá svou bohatou sopečnou půdou, vysokými horami a duněním sopek, což z ní činí ideální místo pro pěstování kávy. Farma se nachází v nadmořské výšce 2 100 metrů nad mořem a z jedné strany je lemována vysokohorskou pouští. Farmu založil před devíti lety francouzský zemědělský inženýr Arnaud Causse se záměrem spojit přírodu s produkcí kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
- Nadmořská výška: 2100 m n. m.