Pokud vás už čokoládové espresso nebaví, jste tu správně. V polské pražírně Hayb se zamilovali do kolumbijské kávy a napražili ji tentokrát na espresso, které vás překvapí. Šálek této výběrovky nabízí svěžest a aciditu v podobě šťavnatých citrónů a sladkost pomeranče. Komplexní krémovost přináší chuť meruňkového džemu. S touto kávičkou se zkrátka nudit nebudete.
Málokterá země je tak viditelně hrdá na svou kávovou kulturu, jako Kolumbie - stát, ve kterém se kávová zrnka, kávovníky a ikonická postava Juana Valdeze vyřezávají, malují a lepí téměř na vše. Kolumbie je třetím největším světovým producentem kávy - a není divu, že je o ni takový zájem, když umí nabídnout kávy od sametově čokoládových a oříškových po divoké komplexní šťavnatě ovocné s podtóny rumu či whisky. Je to právě rozmanitost And, protínajících celou zemi, které vytvářejí stovky různých mikroklimatů a tím velmi odlišné regiony s typicky unikátními kávami.
Aktuálně nejvíce považovanou metodou zpracování je washed (mokrá, promytá). Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.