Výběrová káva Kolumbie GABRIEL CASTANO z polské pražírny HAYB je charakteristická tóny maracuje, malin a žvýkaček.
Kávu jsme získali od samotného Dona Gabriela Castaña, který je ve svém regionu známý jako pan Pink Bourbon! Don Gabriel Castaño začal pěstovat kávu v oblasti San Adolfo, aby zvýšil příjem své rodiny (mezitím údajně pěstoval i jiné speciality). Měl odvahu vyměnit své tehdejší zaměstnání za vedení malé farmy o rozloze 5 hektarů. Zpočátku mu úroda nepřinášela žádné příjmy.
Vše se změnilo, když objevil odrůdu Pink Bourbon. Zaujala ho barva semen, a tak se rozhodl zasadit tuto odrůdu a zjistil, že je velmi produktivní, plná chuti a odolná vůči rzi listové - chorobě listů kávy. Gabriel přešel na pěstování výhradně této odrůdy. Prodával sazenice ve svém okolí a odrůda se jmenovala "Castaño", i když dnes se jí spíše říká "Pink Bourbon". Díky této odrůdě ztrojnásobil Don Castaño své příjmy a teď si plánuje zřídit vlastní promývací stanici!
A co se týče záhadně znějícího způsobu zpracování. Ručně sbírané, růžově zbarvené třešně byly klasicky fermentovány, zváženy a ponechány v klidu po dobu 96 hodin (jako při naturálním zpracování). Trik spočívá v tom, že po této době kvasily dalších 96 hodin v uzavřených nádržích bez přístupu kyslíku (tj. anaerobně). Poté byly promyty a sušeny na záhonech ve speciálně upravených sklenících po dobu asi 20-30 dnů.
- Nadmořská výška: 1700 m.n.m.
Návod na přípravu
- množství kávy: 18g
- 23 kliků na Comandante mlýnku
- množství vody: 300ml na 96°C
- preinfuze: 60ml po dobu 40s
- čas: 2:45 - 3:00min
- Nalijte do 150/300ml v časech 0:40 a 1:15, dokončete dolívání v čase 1:45. Po každém nalití dvakrát promíchejte.