Finca El Pará je káva z rodinné farmy, kterou dnes vedou dva batři. Pro tuhle kávu je charakteristická střední kyselost. Jazyk znalce tam také objeví nádech černého čaje a čokolády.
Finca El Pará je káva z rodinné farmy, kterou dnes vedou dva batři. Pro tuhle kávu je charakteristická střední kyselost. Jazyk znalce tam také objeví nádech černého čaje a čokolády.
Tyhle kávovníky rostou v oblasti La Unión na jihozápadě Kolumbie. El Pará leží blízko rovníku, takže je tam opravdu teplo, který kávovníky doslova milujou.
Finca El Pará není ale jen obyčejnou pěstírnou. Jedná se o rodinnou farmu, kterou dnes vedou dva bratři, kteří ji převzali po svém otci. Ten před 51 lety proměnil zdánlivě nehostinnou půdu v úrodnou plantáž.
Průměrný věk kávovníků je pouhých pět let. V roce 2009 zachvátila plantáž a původní kávovníky infekce, kterou způsobil přírodní jev El Nino, kdy v Kolumbii hodně pršelo a pro kávovníky byla příliš velká zima. Staly se náchylnými k různým onemocněním.
Jak si to máš udělat? / Jak si ji uvařit?
Tyhle zrna naprosto fantasticky fungujou ve všech kávovarech. Na cokoliv si vzpomeneš, tam je můžeš šoupnout. Od klasickýho kávovaru po french press, mocca press, filtr nebo jezvu.