Zavítejte s námi do francouzské pražírny Terres de café, která speciálně pro vás upražila tento jedinečný salvador. Už při prvním přivonění si k šálku této kávy můžete cítit směs tónů červeného ovoce, bílých hroznů, šeříku a máslových sušenek. V ústech vás poté osloví chutě bílého čaje s karamelem a mix černého a červeného ovoce, které po vychadnutí přecházejí do chutného medového melounu. Tělo je hedvábné a plné a v závěru se vrací svěží muškat a kumquat.
El Salvador vás rozhodně zavede z vrcholu na vrchol. Káva totiž pochází z farmy Pireneos. Zesnulý Gilberto Baraona, který zemřel příliš brzy na Covid v roce 2020, povýšil svou farmu mezi elitu středoamerických kávových specialit. Od roku 2000 experimentoval na své malé zahrádce se všemi odrůdami, které mu přišly pod ruku, a po ochutnání pak nejlepší provedení vysazoval na pozemky. Byl také objevitelem procesů, aby z uniformity praných káv dostal "Salvador". Naštěstí to po něm převzaly jeho děti, Diego a Fabiola, a kávy jsou stále skvostné.
Po sklizni se zralé třešně umístí do uzavřených sudů v chladicí komoře při teplotě 16 stupňů Celsia. Káva v tomto prostředí fermentuje 72 hodin a pH fermentační kaše se měří, aby se zachovala její konzistence a kvalita. Poté se nádrže otevřou a třešně se nechají dalších 72 hodin fermentovat na vzduchu. Poté se třešně suší na vyvýšených lůžkách po dobu 25 dnů, dokud nedosáhnou ideální vlhkosti pro mletí a vývoz.
- Nadmořská výška: 1550 m n.m.
- Farma: Finca Los Pirineos
- Producent: Diego Baraona