Připravte se na šťavnatou a vyváženou Keňu z pražírny Terres de Café. Hledáte.li krásně svěží a výraznou výběrovku, jste tu správně. Tato zrnka vám v šálku nabídnou explozi ovocných tónů od malin a zeleného jablka, po pomelo a červený rybíz. Výborně se hodí třeba na cold brew.
Chania Estate je od roku 1926 mistrovsky vedeno rodinou Harrisových. Bezvadné technické řízení farmy a parku výjimečných odrůd včetně těchto starých a neméně vznešených French Mission, první odrůda vysazená v Keni, předchůdce odrůdy SL.
V rámci výběru nových linií SL padl vědcům do oka i vysoký kávovník s tmavě bronzovými listy a velkými zrnky na soukromé farmě Loresho. Pojmenován byl French Mission, dle přezdívky Bourbonu “French Mission Coffee”, kterou získal na počest francouzských misionářů Spiritánů, kteří na přelomu 18. a 19. století šířili odrůdu Bourbon po Africe a kteří zasadili první semenáčky i zde v okolí Nairobi (dnešní genetické studie prokázaly, že SL34 spadá do rodiny Typica a je tedy otázkou, nakolik je příběh o jejím nálezu pravdivý).
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.
- Nadmořská výška: 1500 m n.m.