Výběrová káva Čína MENGLIAN DAI z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny švestek, čokolády a tropického ovoce.
Výběrová káva je v Číně poměrně novým pojmem. Ještě před 15 lety by asi nikoho nenapadlo, že se v dnešní době začnou objevovat velmi zajímavé loty právě z této země. Vzhledem ke klimatickým podmínkám, které jihozápadní provincie Yunnan nabízí, se jedná o místo s velkým potenciálem pro výběrovou kávu. Relativně velká nadmořská výška a unikátní terroir toho mají tolik co nabídnout. Zrak kávového světa upoutala čínská vláda v 90 letech, kdy mohutnými investicemi právě do kultivace kávovníku přilákala takové giganty jako například Nestlé, které zde dodnes do svých produktů nakupuje kávu po stovkách pytlů. Příchod výběrové kávy o několik desítek let později je pak výsledkem zájmu zahraničních investorů zejména z USA.S příchodem moderních technik zpracování kávy lze naplno využít kávový potenciál této země až v dnešní době. Ten se zde snaží využít zahraniční farmáři a za pomoci investorů tak pomoci místním k lepší obživě. Investoři se zde snaží nastavit udržitelnost zpracování a kultivace kávovníku, takže většina výběrových lotů je zpracována suchou metodou (natural). Tento lot pochází z farmy Banka, která leží v regionu Menglian Dai a přibližně před 20 lety ji založil pan Hu. Zpracování probíhá tak, že se zralé třešně seberou z kávovníků a vytřídí na optické třídičce od případných defektů. Následně se třešně suší 20 dnů na afrických postelích. Pro zbavení se zbytků usušených slupek farmáři třešně vozí do města Pu'er odkud je následně i exportují do světa. Tohle kafe nadchne svou vyvážeností. Má opravdovou hloubku a sladkost, která připomíná švestky a čokoládu, ale také moc hezkou šťavnatost tropického ovoce.
- Farma: Banka
- Oblast: Menglian Dai
- Zpracování: Naturální