Pokud vyhledáváte spíše jemné a čisté šálky, tak tato kávička od dánské pražírny La Cabra je pro vás tou pravou. Tato promytá kávička z Burundi vás při prvním doušku dostane čistou chutí delikátního černého čaje společně s aroma sušených meruněk.
Projekt Long Miles, který založili Ben a Kristy Carlsonovi, začal fungovat v roce 2013 a jeho cílem je zvýšit laťku výběrové kávy pocházející z Burundi. Projekt spolupracuje s více než 5 000 individuálními pěstiteli kávy žijícími v blízkosti tří centrálních promývacích stanic, Bukeye, otevřené v roce 2013, Heza, od roku 2014 a Ninga, která měla první sklizeň v roce 2020. Existuje několik důvodů, proč je produkce výběrové kávy v Burundi nesmírně obtížným úkolem. Hlavním z nich je neuvěřitelně nestabilní politická situace, kdy vláda může zdánlivě přes noc změnit pravidla týkající se cen kávy a hodnotového řetězce, další je poté výzva spočívající v tom, že se jedná o malou vnitrozemskou zemi, která se snaží vyvážet kávu pomocí námořní dopravy, a v neposlední řadě také neustálá hrozba nepokojů. Přes to všechno se však rodině Carlsonových podařilo prosadit se jako výrobci a vývozci trvale lahodné kávy a zároveň zajistit určitou zdánlivou stabilitu života drobných zemědělců, kteří obklopují jejich promývací stanice v severní provincii Kayanza nedaleko hranic se Rwandou.
Při zpracování promytou metodou jsou třešně nejprve loupačkou zbaveny slupky a dužiny za pomoci kovových disků. Následně jsou zrna fermentována v tancích, což umožňuje oddělení pozůstatků dužiny. Poté probíhá promývání zrn vodou, aby byly odstraněny zbývající zbytky cukru. Káva je poté sušena na slunci nebo pomocí mechanických sušiček a vyznačuje se čistším profilem a vyšší aciditou s rozvinutými ovocnými chutěmi.
- Nadmořská výška: 1 800 m n. m.