Milujete limitky od DAK Coffee Roasters? Pak jste tu správně. Na toto léto si pro vás připravili kávu z Burundi. V chuti se můžete těšit na jasmínový ledový čaj, třešňové květy a marmeládu. Prostě parádní sladké kafčo, od kterého se nebudete moct odtrhnout.
Tato káva pochází z Giku Hill od partnera Long Miles. Mezi mycí stanicí Long Miles Bukeye a kopcem Giku se táhne dlouhý úsek patnáctikilometrové polní cesty. Abyste se sem dostali, musíte překročit dvě řeky a projít hranicemi dvou provincií. Přestože touto oblastí protéká mnoho malých řek, komunity, které zde žijí, mají jen malý přístup k čisté pitné vodě a jsou daleko mimo dosah elektřiny. Nejdůležitější plodinou pěstovanou na kopci je káva, která těsně konkuruje kukuřici a fazolím. Padesát čtyři kilometrů v dálce se tyčí okraj pralesa Kibira, jediného původního deštného pralesa v Burundi.
Metoda zpracování kávy honey představuje kombinaci obou metod - suché a promyté. Když se tato metoda správně podaří, výsledná chuť kávy je velice komplexní. V rámci tohoto zpracování kávy jsou známy i další podkategorie: yellow, red, gold, black nebo také white honey. Nespornou výhodou u metody Honey je její nízká náročnost na množství vody použité pro zpracování kávy. To, co nejvíce ovlivňuje výslednou chuť kávy kromě regionu, podnebí během pěstování a odrůdy, je její zpracování. U metody Honey záleží při zpracování na dvou základních faktorech. Prvním je množství ponechané dužniny a slizu na zrnu. Druhý rozhodující faktor ovlivňující kvalitu je délka sušení a sluneční intenzita během něj.
- Nadmořská výška: 1250-2000 m n.m.