Vydejte se do sluncem zalitých hor Burundi, kde vyrůstala tato švestkově ovocná kávička od pražírny Square Mile Coffee Roasters. Při každém ranním šálku kávy si tak i v našem chladném podnebí můžete dopřát hřejivé tóny medu a zralé žluté švestky. Tito pražiči z Londýna pod vedením legendárního Jamese Hoffmanna jsou navíc opravdoví mistři svého oboru, takže balíček této sladké Burundi je sázka na jistotu.
Heza Nkonge je už druhým reprezentantem, co Square Mile dostali ze zpracovatelské stanice Heza Washing Station v Burundi. Tento konkrétní lot pochází od farmářů, kteří obdělávají svahy kopce Nkonge. Venerande, jeden z průkopníků pocházející z Long Miles Coffee, spolupracuje s rodinami těchto kávovníkových pěstitelů a učí je nové strategie péče o jejich kávovníky s cílem dosažení co nejvyšší kvality produkce. Venerande podporuje farmáře tím, že je vzdělává o udržitelných zemědělských praktikách, jako jsou výsadba stínících stromů a zelených hnojiv, mulčování půdy a správně načasované a pravidelné prořezávání kávovníků. Během každé kávové sklizně pracuje po boku farmářů a provádí je celým procesem sběru třešní. Venerande také naučil farmáře, jak identifikovat a chytat brouky antestia, pestrobarevné broučky, kteří jsou zodpovědní za nechvalně známou bramborovou chuťovou vadu kávy. Díky pečlivé práci farmářů pod vedením tohoto mistra v pěstování kávy přináší Heza Nkonge burundské slunce přímo do vašeho šálku.
Promyté zpracování: Kávové třešně se sbírají selektivně a ručně. Poté krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Opět se fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranil sliz a mohly se později sušit na afrických postelích a byly připraveny na export.
- Nadmořská výška: 2.000 - 2.200 m n. m.
- Přistálo v pražírně: listopad 2023