Výběrová káva Brazílie PATRICIA BORGES z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny manga, broskve, ořechů, karamelu a čokolády.
Patricie je příkladem farmářky samouka. Farmu Fortaleza dos Borges získala jako dědictví po zemřelém otci, ale původně se měla věnovat chemii, kterou odjela studovat do města Itajubá. Dnes patří Patricie mezi velmi uznávané farmářky a je předsedkyní mnoha spolků, které zastupují ženy podnikatelky. Velkou část svojí produkce výběrové kávy zpracovává jako natural. Sama má totiž nejraději sladká kafíčka. Tento lot nabízí příjemné aroma a vysokou sladkost. Výsledkem je svěží espresso s chutí tropického ovoce. Pro upražení této kávy je vhodná pražička Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím zachovat příjemnou šťavnatost a sladkost.
A jak na přípravu?
- 18 g čerstvě pomleté kávy
- první kapky nápoje se začaly objevovat po 8 vteřinách od zahájení extrakce
- hmotnost výsledného dvojitého espressa byla 40 g
- doba extrakce 26 vteřin
- tlak 9 barů
- teplota vody 93°C
- filtrací upravená voda
Výsledná hmotnost espressa je vždy klíčová. Čas je pouze orientační, ale neměl by být kratší jak 25 a delší jak 30 vteřin.
Pro přípravu espressa vždy používejte kávu nejdříve 10 dnů od data pražení. Předejdete tím nechtěným kyselým a hořkým tónům v chuti.
Balíček je infuzován potravinářským dusíkem pro zpomalení oxidace zrn, proto si káva zachová svůj charakter i po 45 dnech od upražení.
- farmář: Fortaleza dos Borges
- nadmořská výška: 1000 m