Pokud hledáte kávu s bohatým tělem a sladkými tóny, tak určitě nesmíte vynechat tuto kávičku od italské pražírny Gardelli Coffee. Šálek této naturálně zpracované kávy z Brazílie totiž v sobě skrývá chuť švestek, vlašských ořechů, hořké čokolády a nese jemný mandlový závěr, což vytváří parádní chuťovou kombinaci pro každého, kdo si potrpí na vyvážených oříškových brazilkách.
Rodina Brito se o farmu Fazenda Santa Hedwirges stará již po čtyři generace. Farmu pojmenovali po svaté Hedvice a kávu zde pěstují již více než 90 let. Farma se nachází v nadmořské výšce 900 metrů a zahrnuje celkem 2400 hektarů, z toho 1100 obdělávaných. Na farmě se pěstují tyto odrůdy: Yellow Catuai, Red Catuai, Topázio, Arara, Rubi a Mundo Novo. Zásadním principem, kterým se řídí provoz farmy, je silný étos ekologické a sociální produkce, co nejharmoničtější spolupráce a zajištění příznivého pracovního prostředí pro zaměstnance farmy. Ve snaze podpořit biologickou rozmanitost jsou neustále zaváděny a vyhodnocovány udržitelné environmentální postupy. Pěstují se původní stromy, provádí se čištění odpadních vod a pesticidy se používají opatrně a zdrženlivě, aby se zachovalo více než 350 hektarů zelených ploch. Umění vyrábět kvalitní kávu se dědí z otce na syna po celé generace. V poslední době, kdy se syn Hugo Brito začal více angažovat, se rodina snaží zlepšit kvalitu své produkce a uchyluje se k lepším technologiím i agronomickým inovacím. Snaha o kvalitu prostupuje celou výrobou od výběru odrůd až po moderní a účinné postupy po sklizni. V rámci podniku existují čtyři nezávislá střediska, což umožňuje snadné oddělení kávy pěstované v různých mikroklimatech z různých pozemků.
Tato kávička byla zpracována suchým způsobem, tedy naturálně. Na farmě se čtyři roky zkoumaly technologie sušení, než se rozhodlo pro statický box, který umožňuje řízené a pomalé sušení s tím, že zrna stačí jednou denně otočit. Proces je řízen elektronicky s maximální pozorností věnovanou detailům. To umožňuje zvládnout velké objemy kávy, zejména když počasí není příznivé pro sušení na terase. Když je ale počasí ideální k tradičnímu sušení na čerstvém vzduchu, třešně se pokládají na terasy, kde sušení trvá přibližně 10 až 15 dní. V mechanické sušičce tento proces trvá 36 až 48 hodin. V závislosti na povětrnostních podmínkách lze třešně sušit oběma způsoby.
sklizeň: červenec 2022