Výběrová káva Brazílie FAZENDA DA MATA z německé pražírny The Barn je charakteristická tóny čokolády a makadamových ořechů.
Je nám potěšením opět přivítat tuto kávu v naší nabídce na nadcházející sezónu. Tento lot jsme vybrali pro jeho krémové tóny makadamových ořechů a karamelu, přičemž šťavnatost v šálku přichází v podobě zralého peckového ovoce. Tělo je krémové a dochuť dlouhá s hutnými tóny pralinek.
Farma Fazenda Da Mata se nachází v pohoří Mantiqueira v Brazílii a pochází z půdy vulkanického původu. Neobvykle chladné večery umožňují delší zrání kávových třešní. Toto prodloužené zrání zvyšuje hustotu organických látek, což má za následek sladší a komplexnější šálek kávy. Adonis je ve svých 74 letech jedním z našich nejstarších farmářů, se kterými spolupracujeme, ale přesto je jedním z nejenergičtějších. Jeho farma se rozkládá na 50 hektarech, které pokrývají celý svah hory. Nadšeně jezdí nahoru a dolů po strmé farmě ve svém džípu z roku 1980 a kontroluje vývoj každé odrůdy a vždy s nadšením zkouší něco nového.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Producent: Adonis Cerri
- Nadmořská výška: 1200 - 1400 m n. m.
- Tělo: 3/5
- Sladkost: 4/5
- Acidita: 2/5