Výběrová káva Brazílie BAIXADÃO z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny meruněk, melounu a pekanových ořechů.
Po neuvěřitelně bláznivé sezóně sklizně v Brazílii - s mrazy, obrovskými výkyvy cen, stávkami přepravců a nedostatkem kontejnerů - jsme velmi nadšeni, že můžeme představit Baixadão, další kávu z naší brazilské nabídky. Tuto kávu, kterou nám představila Juliana Ganan, novinářka a majitelka pražírny Tocaya v Minas Gerais, jsme získali od družstva Cocarive z regionu Mantiqueira de Minas. Baixadão, kterou produkuje Helisson Afonso da Silva, je jednou z nejznámějších členských farem.
Baixadão je známá svou kvalitou. Rozloha 11 hektarů je na poměry Minas Gerais celkem malá farma a tato šarže byla kompletně ručně sklizena, což je v Brazílii díky vysoké ceně práce velmi neobvyklé. Vzhledem k vysoké nadmořské výšce a mikroklimatu dokončila společnost Baixadão letos sklizeň velmi pozdě a v této sezóně sklízela až do konce října.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1350 m n. m.