Výběrová káva Bolívie FRUITELLO z pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny ovocného punče, šípků a žvýkaček.
Jde o úplně první spolupráci této pražírny s Agricafé, bolivijskou rodinnou firmou, která produkuje kávu z vlastních farem a získává vysoce kvalitní mikroloty od malých producentů v oblastech Los Yungas a Santa Cruz. Jako průkopníci v oblasti jihoamerické výběrové kávy vstoupila společnost Agricafé do kávového průmyslu v roce 1986, kdy se Pedro Rodriguez rozhodl naplno se věnovat své vášni pro zemědělství. Nyní pracuje společně se svou dcerou Danielou a synem Pedrem Pablem. Tato trojice řídí společnost s myšlenkou obnovy a zlepšení bolivijské kávy spuštěním vzdělávacích programů pro producenty a zakládáním vlastních farem ve výše zmíněných regionech.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Producent: Los Rodriguez
- Oblast: Los Yungas, Santa Cruz
- Zpracování: suché
- Nadmořská výška: 1850 m n. m.
- Odrůda: Catuai