JAK SI KÁVU NEJLÉPE VYCHUTNAT
Tuto variantu Guatemaly pražíme pro přípravu pákového espressa. Abychom z kávy dostali to nejlepší, co nám skrývá, je třeba dodržet při přípravě určité zásady. Nápoj by měl mít objem 30ml (+/- 5ml) a délka extrakce (čas, za který proteče voda přes espresso páku) by měl být mezi 23 až 33 sekundy, pod stálým tlakem 9 barů. V případě, že chuť výsledné kávy bude příliš kyselá, upravde hrubost mletí na jemnější způsob, aby se vám zkrátil čas extrakce. V případě přílišné hořkosti tzv. "štiplavého ocasu" hrubost mletí naopak zvyšte, aby se čas extrakce prodloužil.
ZAJÍMAVOSTI
Tuto kávu pěstuje 6 menších družstev a asociací, jejich farmáři mají ve svém středu čtyři etnika. Zkušenosti s pěstováním kávy se zde předávají přes 3 generace a i díky velmi příznivému mikroklimatu je odtud vyvážena jedna z nejkvalitnějších guatemalských káv.