Campbell & Syme je pražírna s velkým srdcem a s londýnskou kavárnou plnou úsměvů. Jejich práce vede nejen k tvorbě vysoce kvalitní kávy, ale i k podpoře mnoha projektů cílících na ochranu planety.
Firmu založili v roce 2013 Joe Syme a jeho maminka Patricia s cílem přinést do londýnské čtvrti East Finchley místo, kde se každý cítí vítán a oceňován. Kde dostane kávu, která byla pražena ke své unikátní dokonalosti a která byla připravena s láskou a péčí. O rok později se k Joe a Patricii přidávají pražiči Jon Cowell a Duma Mathema. Nyní činí jejich tým 8 členů, kteří se neúnavně snaží vzdělávat, posouvat, dosahovat svých cílů a vizí. A jestli si všichni v Campbell & Syme na něčem zakládají, tak je to úsměv. Není návštěvy jejich kavárny, která by nebyla obdařena hřejivým úsměvem (a hřejivou kávou). Jak píší sami: "...když jsme začínali v roce 2013, jen málo jsme věděli o pražení kávy. Věděli jsme ale, že káva může chutnat úžasně sladce a šťavnatě, pokud jsou zvýrazněny její charakteristické chutě, a že zákazníci přijdou a budou ochutnávat náš produkt, pokud jim věnujeme úsměv a pocit, že jsou vítáni. Že výběrová káva by neměla být exkluzivní, že je o sdílení zážitku, o promluvách. Od té doby se mnoho změnilo, naše firma se rozrostla, noví kolegové přinesli nové schopnosti a znalosti - ale naše klíčové hodnoty zůstaly stejné. Pražíme úžasné kávy pěstěné hvěznými farmáři, usmíváme se na naše zákazníky (mnoho z nich se za ty roky stalo našimi přáteli) a ceníme si toho, že můžeme dělat to, co děláme rádi."
Ta dlouhá cesta od semínka k šálku, stovky rukou pečujících o kávu na jeho cestě. Nejprve soukromí farmáři, sběrači, producenti, exportéři; poté překupníci a importéři, lidé přes logistiku a administrativu, kontrolu kvality; konečně pražiči a baristi. A poté vy, na konci cesty. Ačkoliv je tato magická cesta fascinující, Campbell & Syme ji nepovažují za magii, výjimečné kávy dle nich nevznikají sami o sobě. Tvrdí, že za vším tímto stojí kolektivní úsilí. Společné sdílení a učení, které mají ve výsledku i přesah do našeho každodenního života. Práce každého článku. Proto si C&S zakládají na odpovídající odměně - nejen takové. Za kávu platí prémiové ceny, vyšší než je cena produkce. Zajistí tak prostor pro financování lokálních projektů zlepšujících život lidem, kteří na tom nejsou tak dobře jako pracovníci v C&S. Zajistí to i lepší plat farmářům a sběračům, kteří si tím mohou dovolit nejen vyšší kvalitu života, ale i rozvoj farmy a produkce kávy jako takové.
Campbel & Syme je zapojen co vícero projektů, všechny s cílem pro zvýšení udržitelnosti:
"ONE TREE PLANTED"
One Tree Planted je nezisková organizace, která se zaměřuje na zalesňování planety. Za každý 1 kg prodané kávy darují C&S £1 této organizaci. Ta za každý získaný $1 zasadí 1 strom. Doteď se C&S podařilo zasadit 644 stromů v regionu Shakisso v Etiopii a 980 stromů v Andách, regionu Nelson Mejia Cordova v Peru.
"BIO-BEAN"
Organizace Bio-bean schraňuje veškerou použitou kávu ("lógr") a přeměňuje tento odpad na kávové brikety, které dokonce v rámci efektivity spalování předčí dřevo a poskytují tak udržitelnou alternativu běžným pevným palivům. Dále ji také dokáží zpracovat i na kávové pelety, které pro svou menší velikost lze využít v tzv. biomasových bojlerech pro produkci tepla a energie, a biodiesel, který využijí některé Londýnské autobusy. Touto recyklací se sníží emise o 80 %, než kdyby putovaly na skládku.
"PROJECT WATERFALL"
Projekt Waterfall je charitativní iniciativitou, která má za cíl přinést čistou vodu, hygienu a vzdělání do míst, kde se pěstuje káva. 785 milionů lidí po celém světě nemá přístup k čisté vodě, většina žije v izolovaných rurálních oblastech - stejných jako taková, kde se pěstuje káva. Od roku 2011 se této iniviativě podařilo získat více jak 1 milion liber, čímž změnili život více než 37 tisícům obyvatelům Nikaragui, Tazánie, Rwandy, Ugandy, Vietnamu, Keni a Etiopie. Ve spolupráci s tímto projektem C&S zavedli poplatek 10 pencí za papírový kelímek na kávu s sebou, který má podpořit zákazníky k omezení odpadu a využívání těch znovupoužitelných. Veškerý výtěžek navíc putuje právě této organizaci.
REUSE & CO2 NEUTRÁLNÍ DOPRAVA
K odpadu se staví dvěma způsoby. Redukují ho využitím znovupoužitelných nádob v rámci lokálních kaváren a co se týče dopravy, využívají ty krabice, ve kterých jim přišly jiné zásilky, popř. recyklované "enviro-boxy". Za dva roky se jim navíc zadařilo snížit balení a spotřebu papíru o 60 %. V jejich kavárnách je možné zpětně odevzdat jejich sáčky na kávu. Pro zásilky, které nemohou doručit sami využívají DPD CO2 neutrální dopravu - stejné množství emisí, které dopravou vyprodukují, sníží investováním do projektů, které se redukci uhlíkové stopy věnují.
A kdo by si raději o C&S něco poslechl, tomu patří toto video: